Vårda din läderväska

Att köpa en väska i äkta läder är ofta en investering, men om du sköter om väskan på rätt sätt kommer du att ha en produkt som inte bara håller under många år, utan som också blir vackrare med åren. Men hur gör man då för att ta hand om sin läderväska på bästa sätt?

En grundtanke du kan ha med dig hela tiden är att en väska av läder bör skötas om på mer eller mindre samma sätt som din egen hud. De saker som påverkar din hud till det positiva och det negativa påverkar också läder på samma sätt, till exempel solljus, smuts, värme och fukt. För att hålla lädret vackert är därför de två huvudfaktorerna desamma som för dig själv, nämligen rengöring och återfuktning. Skillnaden är naturligtvis att du inte kan rengöra en läderväska genom att tvåla in den och duscha den, och inte heller återfukta den med hudkräm.blue-1175163_960_720

Istället kan du ta bort smutsfläckar från din läderväska med hjälp av en lätt fuktad trasa (gärna av bomull). Om fläcken är svår att få bort kan du också ha lite grönsåpa eller sadelsåpa på trasan. Det är dock viktigt att du tvättar hela väskan, inte bara på det ställe där fläcken finns, och att du gnuggar lika intensivt över hela ytan. Annars kan lädret få en ojämn yta. Innan väskan har torkat kan det också vara bra att återfukta lädret, gärna med en produkt som är särskilt anpassad för det ändamålet, till exempel läderbalsam i en neutral färg. Smörj in de delar som utsätts för slitage extra noga, till exempel underdelen av väskan och handtagen eller axelremmen. När du sedan väl ska låta väskan torka är det mycket viktigt att den får torka i rumstemperatur, och inte i förhöjd temperatur, eftersom det kan torka ut väskan. Ställ den därför inte framför ett element eller en annan värmekälla.

Om du redan från början vill ha en läderväska med några år på nacken, som har fått sin patina, kan du gå in på Allaannonser.nu. Där kan du leta på de flesta annonssidor online med en enda sökning efter begagnade läderväskor till salu, som andra har tagit hand om och vårdat för att de ska kunna gå vidare till en annan ägare.