Burberry

Det brittiska exklusiva varumärket Burberry grundades redan år 1856. Grundaren av detta modeimperium är Thomas Burberry. Han öppnade egen vid unga år, blott 21 år var han då butiken öppnades i Basingstoke, Hampshire. Thomas Burberry var en före detta tyglärling.

Uppenbarligen en mycket duktig sådan.

Inom ramen för Burberrys verksamhet ingår design och försäljning av allt

från kläder, skor, andra accessoarer till barnkläder och, inte att förglömma, designhandväskor.

 

Gabardintyget

Thomas Burberry uppfann gabardintyget år 1880. Gabardin, ett fintrådigt, tätt vävt tyg med som är både starkt och vattentåligt. Bindningen kallas för kypertbindning som lätt kan identifieras genom en blick på tyget. Det känns igen på de tydliga diagonalränderna. Det kan vävas med fibrer från både djur- och växtrikena, det vill säga både bomull och ylle. De kraftiga kvaliteterna av gabardin används exempelvis i Burberrys’ trenchcoatar, men även till allt från kostymer, byxor och kavajer. Burberrys’ klassiska beigea trenchcoaten har ett för märket klassiskt rutmönster i beige, vitt, svart och rött, kallat Nova Check. Ursprungligen användes det som foder i företagets trenchcoat 1924. Det var på 1960-talet som det kom att användas i det yttre lagret.

 

60-talet och Burberry

Det var på 1960-talet som Burberryrutan hade registrerats som varumärke. Det kom då att användas till halsdukar, paraplyer och designväskor. Nya mönster lanseras till dem hör ”New Check” (svart-grått-vitt) och ”Smoked Check”. Mönster som naturligtvis återkommer i företagets väskor.Burberry 1

 

Burberry i världen

Inom modebranschen räknas Burberry till de stora. Man har mer än 70 lyxbutiker världen över.

 

Fler affärsområden

Burberry riktas sig till olika målgrupper. Dels har man den klassiska linjen och dels har man två mer trendkänsliga; Burberry Prorsum och Burberry Brit. Burberry säljer även träningskläder under namnet Burberry Sport.

 

Piratkopiering

Burberry har precis som andra varumärken inom modebranschen, råkat ut för att deras produkter ofta piratkopierats. Särskilt de båda mönstren ”Nova Check” och ”Haymarket Check” är vanligt förekommande på piratkopior.