Designväskor

Med designväskor avser man i regel väskor som tillverkats av exklusiva tillverkare som Burberry, Dior, Gucci, Louis Vuitton och Prada. På grund av de här varumärkenas popularitet är det dessvärre mycket vanligt att deras olika varor blir piratkopierade. Nuförtiden kan den typen av kopior till och med tillverkas av anställda på de fabriker som har som uppgift att tillverka originalen.

 

Köpa billigt kan bli väldigt dyrt
Alla varnas för att köpa billiga märkeskopior utomlands. Särskilt i Italien eller Frankrike. Kanske tänker man att det är helt OK att köpa en piratkopierad Louis Vuitton-väska för några hundralappar. Fast det kan visa sig vara riktigt, riktigt kostsamt.

Även om det är lagligt att införa piratkopierat gods i Sverige, innebär det inte att det är riskfritt att köpa i det land man befinner sig i då köpet genomförs. Var medveten om att lagstiftningen ser olika ut i olika länder. I Italien är det exempelvis totalt förbjudet att köpa piratkopior. Där är det olagligt att båda köpa och sälja piratkopierat. Man kan riskera att behöva betala böter på belopp från 500 euro upp till 10 000 euro. Vilket säger oss att det blir billigare att köpa ett original istället för kopian som dessutom i regel är av betydligt sämre kvalitet.

Unicode
Unicode

 

Avslöja piratkopior
Absolut enda gången man kan vara riktigt säker på att köpa en äkta varumärkesprodukt, som en designväska, är att köpa den i tillverkarens originalbutik och att få ett äkthetsintyg i samband med köpet.

Några kontroller man kan göra själv är att exempelvis undersöka om det är riktigt läder eller ett konstmaterial. Likaså att syna väskan i sömmarna. Är de hantverksmässigt gjorda eller har de sytts med maskin. Handsytt har små variationer i stygnen. Är väskan relativt lätt handlar det i regel om en piratkopia. Se efter om de olika delarna är mönsterpassade. På kopior kan logotyper vara delade exempelvis. Det görs aldrig vid tillverkningen av en Louis Vuitton väska till exempel. Det gäller att ha ögonen med sig. Vid köp av en designväska online, se till att inte bli lurad av mindre nogräknade e-handlare.